Kinderen helpen digitale vaardigheden bij te brengen

Stichting CodeUur heeft afgelopen oktober een wereldrecord programmeren gevestigd: 10.000 kinderen tegelijk een programmeerles laten volgen. Rapid Circle is betrokken bij CodeUuur, omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk kinderen in contact te brengen met technologie en om ze digitale vaardigheden bij te brengen. 10.000 kinderen is een mooi aantal, maar als je dit aantal afzet tegen het totale aantal kinderen op Nederlandse scholen, laat het zien hoeveel kinderen er nog niet in contact zijn gekomen met programmeren in de klas.

Daar waar Microsoft innovatieve en nieuwe technologieën ontwikkelt, hebben we de volgende generatie nodig die gebruik maakt van deze technologie en die doorontwikkelt. Het is belangrijk dat de jongste generatie aansluiting vindt op de arbeidsmarkt van morgen, want kinderen zijn de toekomst. Zogenaamde STEM-skills en 21e-eeuwse vaardigheden, zoals programmeren, mediawijsheid, digitaal samenwerken en kritisch en probleemoplossend denken, zijn in de nabije toekomst van cruciaal belang.

N8.1.png

Elk bedrijf is straks namelijk een softwarebedrijf. Van cv-monteur tot marketeer, in de nabije toekomst zullen er weinig banen zijn waar géén digitale vaardigheden voor nodig zijn. In Groot-Brittannië hebben ze dat goed begrepen, daar is programmeren gewoon een onderdeel van het curriculum van het basisonderwijs.

Initiatieven vanuit het bedrijfsleven

Als we kijken naar de scholen in Nederland, is er ook hier al veel vooruitgang te zien. Maar er moet er nog véél meer gebeuren. De 11 vrijwillige gastdocenten vanuit Rapid Circle maken zeker het verschil, maar alleen Rapid Circle kan niet álle kinderen bereiken

Zelf aan de slag

Ons uiteindelijke doel is om álle kinderen digitaal vaardig te maken, en stapje voor stapje komen we dichter bij dat doel. Ook jij kan daarbij helpen. Wil je weten hoe? Download dan het gratis lesmateriaal voor ouders en leraren, dat beschikbaar is op de website van CodeUur. (https://www.codeuur.nl/#self)